Op weg naar De ZON....
 
 
 
Uitstap naar Caceres

We maken een prachtige wandeling door Caceres en krijgen er een stukje geschiedenis bij.

Cáceres
 is een gemeente  in de Spaanse  provincie Cäceres in de regio Extremadura  met een oppervlakte van 1750 km². In 2007 telde Cáceres 90.802 inwoners. Cáceres is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het mooiste gedeelte van de stad bevindt zich in de oude stadswijk. De stad werd in 1985 zelfs door de Unesco op de lijst van werelderfgoed  geplaatst.

Cáceres is sinds de oudheid een middelpunt geweest van vele rassen en culturen. De oudste muurschilderingen die zijn gevonden zijn meer dan 30.000 jaar oud en bevinden zich in de grotten van Maltravieso. De eerste nederzetting was Romeins genaamd Norbensis Caesarina gesticht door Lucio Cornelio Balbo en dateert uit 25 v.Chr. Wat rest van deze nederzetting is een stadspoort genaamd “Arco del Cristo” of “Puerta del Rio”. Na de val van de Romeinse bezetting is verder weinig bekend wegens gebrek aan informatie. Vanaf de 7e eeuw vinden er gevechten plaats tussen de Moren en christenen en in 1169 herovert Ferdinand II van Leon  Cáceres uit handen van de Moren. In 1170 wordt er een ridderorde opgericht (Los Fratres de Cáceres) met als doel de stad te verdedigen.

Nadat Alfons IX van Leon  Cáceres in 1227 had veroverd, kwam de stad als handelsgebied tot bloei en gingen koop- en later edellieden zich er vestigen. Ze staken elkaar de loef af met landhuizen en paleizen met wachttorens, waarvan de meeste in 1476 op last van het koningspaar Isabella en Ferdinand werden afgebroken om de voortdurende strijd om de macht een halt toe te roepen. De huidige, rustige renaissancestad dateert uit de 15e en 16e eeuw. Na die tijd trad het economisch verval in. Cáceres bleef de oorlogen van de 19e en 20e eeuw bespaard. Op het grote plein (Plaza Mayor) in het oude centrum kun je de trappen naar boven nemen. Als je dan onder de poort doorgaat, ben je al in het oude ommuurde gedeelte, (overblijfsel van een Romeinse stad) met zijn statige panden en romantische straatjes. Het eerste plein in deze oude Romeinse stad is het Plaza de Santa María. Hier staat ook de uit de 13e eeuw daterende kathedraal. Volgens historici werd ze gebouwd tussen 1169 en 1173 toen de stad enige tijd onder christelijk bestuur stond.

Naast de kathedraal staat het Palacio Carvajal. Hier is tegenwoordig een informatiepunt gevestigd. Het gebouw heeft een ronde toren en dateert uit de 12e eeuw. Verderop liggen nog een aantal kerkjes de Iglesia de San Francisco Javier. Ook staat hier het Casa de los Becerra. Een andere bezienswaardigheid is het Guayasamín House Museum, gewijd aan de Ecuadoraanse  kunstenaar Oswaldo Guayasamin.

 
Vergeet niet om iets leuks te schrijven in ons