Op weg naar De ZON....
 
 
 
Een dag Carthagena

Een klein woordje uitleg over Carthagena.
Wat in ons ogen een prachtige stad is en mensen die ervan houden om steden te bezoeken zullen hier zeker aan hun trekken komen.
Voor ons is één dag genoeg.

Cartagena is een stad en havenplaats in het oosten van Spanje , in de regio Murcia, aan de Middellandse zee.
De stranden worden de Costa Calida genoemd. De haven van Cartagena is één van de belangrijkste havens van het land.

De stad is in de 3e eeuw v chr. gesticht door Hasdrubal de Schone, een legeraanvoerder uit Carthago.
De stad werd Qart chadast (Nieuwe Stad) genoemd, net als Carthago.
Het 'Nieuwe Stad' noemen van een nieuwe stad is een heel algemeen verschijnsel, getuige de aanwezigheid van diverse plaatsnamen als 'Napoli', 'Neustadt', Villeneuve', en Newtown.

Oorspronkelijk was Carthago een Fenicische kolonie of nederzetting.
Toen de oorspronkelijke Fenicische plaatsen als Tyrus, Sidon, en Byblos echter overheerst werden door andere volkeren, begon het evenwicht van de Fenicische cultuur en de Fenicische machtssfeer sterk naar het westen van de Middellandse Zee te verschuiven, met Carthago als nieuw centrum hiervan. Cartagena was onderdeel van de verdere verbreiding van deze invloedssfeer naar het westen toe.

In 232 v.chr., tussen de eerste en tweede Punische oorlog, veroverden deRomeinen de stad, en ging het onder de naam Carthago Nova (Nieuw Carthago) deel uitmaken van het Romeinse rijk.
Hiervan is ook de naam Cartagena afgeleid.
Dus etymologisch gezien is in de naam 'Carthago Nova' zowel het woord nieuw in het Fenicisch, als in het Latijn aanwezig, wat dubbelop kan lijken, maar het niet is, want het Latijnse 'nova' werd toegevoegd om het te onderscheiden van Carthago in Noord Afrika.

Tijdens de Moorse overheersing had de stad onder meer de naam Qartayanna, en had het een grote mate van autonomie.
Het was een zelfstandig vorstendom dat later werd verenigd met Aragon.

Cartagena heeft een archeologisch museum waarin vooral veel opgravingen uit de Romeinse tijd te zien zijn.

Pas recentelijk is er voor de stichter van de stad, Hasdrubal de Schone, een beeld opgericht.
De stad is omringd met een muur met daarin 8 poorten.
De haven is de voornaamste oorlogshaven van Spanje en de zeer diepe baai wordt beschouwd als een van de mooiste natuurlijke havens. De twee vooruitspringende kapen, met de vestingen, beschermen de stad als het ware tegen elke aanval.
De stad heeft 215.000 inwoners (2008). Bezienswaardig is de kathedraal Santa María Veja (13e eeuw) en het uitzicht vanaf de ruïne Castillo de la Concepción. Gezelligheid vindt men aan de Calle Isaac Peral, vlak bij het stadhuis.

Cartagena is bekend om de zoete likeur "cuarenta y tres" (Licor 43), die tegenwoordig naar ruim 60 landen wordt geëxporteerd.

De stad Carthagena in Colombia, Zuid Amerika is naar het Spaanse Cartagena genoemd. Ook dat is een belangrijke havenplaats.

Vergeet niet om iets leuks te schrijven in ons