Een nispero is een geel tot oranje gekleurde vrucht die qua uiterlijk veel lijkt op een kleine abrikoosNispero´s
Een nispero is een geel tot oranje gekleurde vrucht die qua uiterlijk veel lijkt op een kleine abrikoos. Vaak wordt hij verward met de mispel die wij in Nederland kennen, maar dit is een heel andere vrucht. Het vruchtvlees varieert van wit tot bijna oranje en heeft een heerlijke zoet-zure smaak.
Hoewel de nispero's rijk zijn aan suiker, bevatten ze weinig calorieën. Ze bezitten ook calcium, magnesium, ijzer, en kleine hoeveelheden van de vitamines B en C. De vrucht is erg vroeg rijp. Meestal vindt de handmatige oogst, die erg arbeidsintensief is, al in het begin van mei plaats.
De boom kwam in de 18e eeuw naar Europa als sierboom. De Jezuïeten namen hem mee naar het eiland Mauritius. Daarna werd hij geïntroduceerd in Frankrijk en Italie, en als laatste in Spanje, waar men in de 19e eeuw begon met de consumptie van het fruit.De vrucht is erg vroeg rijp. Meestal vindt de handmatige oogst, die erg arbeidsintensief is, al in het begin van mei plaats
Het bleek dat de boom hier in Spanje het best gedijde, en in het bijzonder in het gebied van de Marina Baixa in de plaats Callosa d'en Sarrià in het noordoosten van de provincie Alicante. Dit vanwege het milde Mediterrane klimaat.
De nispero's worden volop geproduceerd in de Vallei van Guadalest, die zich uitstrekt van Altea tot aan Villajoyosa. Er wordt gezegd dat als je de vrucht mengt met mierikswortel, het blaasstenen zou verwijderen. Ook helpt de aanwezigheid van pectine in de vezels, om het cholesterolgehalte te reguleren. Het is al met al dus een heel gezonde vrucht, en hij is ook nog eens geweldig lekker!
De nisperos kunnen zo worden gegeten, maar worden verder vaak verwerkt in likeur, ijs, desserts, jam, fruitsalades en smoothies. De vrucht smaakt heerlijk samen met banaan. |