Op weg naar De ZON....

 
 
 

Bezoek aan Obidos

Het nog geheel ommuurde vestingstadje hoog boven de Rio da Vargem lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het geheel door 13 m hoge muren met kantelen omgeven Óbidos op een 75 m hoge heuvel geeft u een goede indruk van zijn trotse verleden toen het, nog aan zee gelegen, van strategisch belang was. In de Middeleeuwen was het niet ongebruikelijk dat een vorst zijn bruid na de eerste huwelijksnacht een geschenk aanbood. Deze morgengave kon bestaan uit een kasteel, landgoed of stad met toebehoren. Dinis schonk in 1282  Óbidos aan zijn gemalin Isabela, die er graag vertoefde. Het is in zijn geheel tot nationaal monument verklaard. De vroege ochtend en de late middag zijn de beste tijdstippen voor individuele bezoekers om door de smalle straatjes te wandelen. U loopt langs witte huizen, die voorzien zijn van verschillende heldere kleuren op vensters en hoeken, fleurige bloembakken met geraniums, en onder de bloeiende takken van de bougainvillea's door. De handwerkslieden spreidden hun koopwaar uit voor hun winkeltjes (specialiteit: tapijten). Voor het grootste deel wordt Óbidos autovrij gehouden. Parkeren kunt u het beste bij het 15e-eeuwse viaduct aan de weg van en naar Torres de Vedras. 
Één monument
Heel Óbidos is één monument, één museum. Via een dubbele poort in zigzagvorm met 18e eeuwse azulejos komt u in de hoofdstraat, de Rua Direita. Halverwege tussen poort en burcht staat op een plein de Igreja de Santa Maria, een 16e eeuwse renaissancekerk met 18e-eeuwse blauwe azulejos, met plantenmotieven. In het koor vindt u de 16e- eeuwse graftombe van Joáo de Noronho, gouverneur van Óbidos, een werk van Jean van. Het retabel van het hoofdaltaar werd geschilderd door Joáo da Costa. De andere religieuze schilderijen zijn van Josefa de Óbidos, 1634-1684.. Zij schilderde portretten, stillevens en religieuze voorstellingen. Haar vrouwenportretten waren vaak een middel om de geportretteerde aan de man te brengen.
Voor de kerk staat een pelourinho of schanpaal, met de afbeelding van een net, het blazoen van koningin Leonor. Zij verbleef enige tijd in Óbidos na de dood van haar zoon Afonso, die verongelukte op een rit langs de Rio Tejo. Krabbenvissers brachten het ontzielde lichaam in een net naar het paleis. Sindsdien is dit symbool een onderdeel van haar wapenschild. 
Museu Municipal 
In het voormalige raadhuis is het Museu Municipal ingericht. Naast beeldhouwwerk, 16e- 17e-eeuwse Portugese schilderijen en archeologische vondsten zijn herinneringen aan de begin 19e- eeuwse strijd met Napoleons troepen tentoongesteld. 
Castelo
Aan het eind van de straat leidt een weggetje links naar het Castelo, dat voor een deel is verbouwd tot de Pousada de Castelo. De Moren hadden hier een vesting die, na de verovering in de 16e eeuw, tot koninklijk buitenverblijf werd verbouwd. Deuren en vensters hebben manuelino-omlijstingen. Vanaf de verhoging achter het kasteel en vanaf de terrassen op de vestingmuren kijkt u neer op het stadje.
Igreja do Senhor da Pedra
Deze staat buiten de bebouwde kom aan de N8, richting Caldas da Rainha. Het is een barokke, zeshoekige kerk uit de 18e eeuw. In een vitrine boven het hoofdaltaar ziet u een primitief houten kruis uit de 2e of 3e eeuw, en in nissen barokke apostelbeelden. 

Vergeet niet om iets leuks te schrijven in ons